top of page

Kui palju Sina harjutad?

Updated: Oct 12, 2023


“Kas ma ikka jõuan selle uue laulu esinemisvormi lihvida, kui kontsert on kõigest viie nädala pärast? Kui kaua mul umbes selle heliredeli sõrmestuse selgeks saamiseks kulub? Mitu õhtut ma pean seda rütmi harjutama, et see mul reedeses tunnis kitarril ladusalt välja tuleks? Kui kaua läheb, et ma jõuaksin oma õpingute eesmärkideni?!”


Kui ka Sina vajad vastuseid neile küsimustele, siis Sa tahad osata oma aega hästi planeerida ja selleks vajad Sa aja jälgimise tarkvara. Mina olen ühte sellist juba aastaid kasutanud.


Mul on oma eesmärgid. Sul ka. Meil kõigil on. Aga kui kaua nende saavutamiseks aega kulub? Rahaliste eesmärkidega on küllaltki lihtne, sest raha on kergesti loetav ja selle kogunemine jälgitav, olgu siis kontojäägina või käega katsutava sularahana. Näiteks kui ma jätan igapäevaselt sööklas saiakese ostmata, siis hoian nädalas 10 € kokku, mis omakorda teeb 400 € terve õppeaasta peale. Seega on selge, et 9 kuud järjepidevust viib seatud eesmärgi ehk 400 euroni. Aga kuidas on lood millegi uue õppimise või omandamisega? Kuidas siin realistlikke eesmärke seada?


Kehaliste ehk motoorsete oskuste omandamisega – näiteks laulmise, pillimängu, spordi, kudumisega – on keerulisem kui raha kogumisega. Selleks et klaverimängija näpud õpiksid ladusalt õigeid klahve õige rütmi ja tempoga mängima, kulub aega. Selleks, et laulja õpiks kogu oma füüsilist hääleaparaati laulmiseks paika joondama ja seega selle potentsiaali valla päästma, kulub aega. Selleks et kitarrimängija vasaku käe sõrmed leiaks akordide sõrmestuse kiiresti üles, kulub aega. Ja kusjuures igaühel erinevalt – mõnel vähem, teisel kauem. Kuna kehad on erinevad, siis ei tohi me ennast mitte teistega võrrelda, vaid ikka iseendaga. Kas ma ikka omandan seda konkreetset oskust või mängutehnilist võtet enda mõistes suurima võimaliku produktiivsusega? Kas ma panustan piisavalt?


“Mul lihtsalt ei olnud eelmisel nädalal sugugi aega, et veel ühte harjutamissessiooni ette võtta,” on lause, mida nii mõnigi meist on endale öelnud. Ka mina. Viimati alles eelmisel nädalal. Aga mis siis, kui sa saaksid teada, kuhu su aeg eelmisel nädalal tegelikult kulus? Papahh! Mina olen selleks juba mõned aastad kasutanud ühte lihtsat ja tasuta äppi. Kui keegi pole veel Sulle sellisest äpist rääkinud, siis luba, ma teen seda ise! Ja usu mind, Sa leiad seda kasutades oma eelmisest nädalast kindlasti palju tegevusi, millele kulunud aega oleks võinud vabalt hoopis paremini kulutada.


Tööta alati oma unistuste nimel targemini, mitte kõvemini. Jäta meelde, et hõivatud olek ei tähenda alati, et sa oled produktiivne ja liigud oma unistuste poole. Aja jälgimine äpis võimaldab Sul analüüsida, kui palju Sa oled ühe või teise Sulle olulise unistuse elluviimiseks aega pühendanud ja hinnata, kas sellises suurusjärgus panus on viinud sihile. Mälu unustab ja valetab, äpp aga mitte kunagi.


Aja jälgimine aitab Sul tuvastada probleeme oma harjutamise viisides ja teha järgmiseks korraks plaane oma produktiivsuse parandamiseks. Näiteks pärast uue laulu õppima hakkamist märkad äpis, et sul kulub selle esinemisvormi treenimisele ebatavaliselt kaua aega. See on heaks vihjeks, et võib-olla Sa saaksid seda laulu sama või vähema ajakuluga palju efektiivsemalt harjutada ja sa peaksid järele uurima, kuidas seda teha.


Öeldakse, et aeg on raha. Aga mulle meeldib mõelda, et aeg on isegi väärtuslikum kui raha. Ja selle aja tahaksin mina kasutada ära võimalikult hästi, tehes asju, mida armastan ja väärtustan, ning mis viivad mind minu unistustele lähemale.


Kolm nippi, mida proovida!


Tee endale aja-audit Lae endale alla Toggl Track aja jälgimise äpp ja hakka lihtsalt igat oma ärkveloleku sekundit dokumenteerima. Sööd lõunat? – Aeg käima! Teed tööd? – Alusta uut ajakannet! Scrollid sotsiaalmeedias? – Aeg käima. Me oleme inimestena erakordselt kehvad tegevustele kuluva aja hindamises. Usalda mind, et Sinu aja-audit üllatab Sind. Vaata siit, milline Toggl Track äpp välja näeb:


Selgita välja, millises osas päevast oled eriliselt terav pliiats Mina olen kõige produktiivsem hommikutundidel kella 10 ja ja 13 vahel. Ma suudan suurema vaevata keskenduda, olen loov ja rahulik. Aga see olen kõigest mina. Millal Sinu kõige viljakamad tunnid on? Selle välja selgitamiseks jaga oma päev 3-5 ajavahemikuks. Märgi endale aja jälgimise äpis ära, millal tundsid end erilises sõiduvees olevat. Nädala lõpus saad vaadata, kas ilmnes mingi konkreetne muster, mis paljastaks Sinu produktiivseima tööaja. Kui jah, siis saad nüüd väljakutset nõudvamad tegevused just sellesse ajavahemikku planeerida.

Lammuta suured eesmärgid väiksemateks Suured eesmärgid ja ülesanded tekitavad meis sageli tunnet, et mattume nendest tuleneva murekoorma alla veel enne, kui oleme alustanud. Kui Sa aga ei tea, kust alustada, siis on prokrastineerimine (tegevuste ja ülesannete teadlik ja ilma põhjuseta edasi lükkamine) kerge tekkima. Seega lammuta oma suur eesmärk väiksemateks tükkideks, mis tunduvad sulle kergemini tehtavad. Näiteks selle asemel, et õppida ära terve klaveripala, õpi ära esimesed 16 takti. Tehtav, kas pole?



Toggl Track aja jälgimise tarkvara saad alla laadida siit ja selle baasversiooni kasutamine on täiesti tasuta. Lehe allosas on allalaadimiseks saadaval ka mobiiliäpp ja brauseri extension. Siin on ka üks suurepärane juhend äpi kasutama õppimiseks:





bottom of page