top of page

Hea harjutamisrutiin?

Updated: Oct 12, 2023


Kas Sina oled ka üks neist lauluõpilastest, kes ei tea, kuidas ja mida harjutada? Toome asjasse selgust!


Ilmselt sa juba tead, et sa saad paremaks lauljaks ainult siis, kui sa harjutad. Igati loogiline! Ma usun, et siinkohal ei ole vaja hakata uuesti selgitama, kuidas ja miks regulaarne harjutamine edu võti on.


Iseseisva harjutamise peamiseks eesmärgiks on asendada halvad ning kahjulikud häälekasutamise harjumused parematega. Üldiselt võib harjutamissessiooni jaotada kolmeks osaks: lahti laulmine, vokaaltehnika arendamine ja laulude laulmine.


Lahti laulmine

5 minutit


Siia osasse kuuluvad erinevad hingamis- ja hääleharjutused. Siin ei tohiks kindlasti üle pingutada, vaid alustada mugavatest harjutustest, et hääl lahti laulda ja mitte kohe alguses häälele liiga teha.


Minu absoluutseks lemmikuks on erinevad SOVT (semi-occluded vocal tract) harjutused. See tähendab sisuliselt osaliselt suletud suuga laulmist. Mõned häälikud võimaldavad seda hästi teha, proovi näiteks: Mmm, Nnn, häälikuühend "NG", Vvv, Zzz ja lip trill. Võta peaaegu ükskõik milline hääleharjutus ja laula seda mõne nimetatud häälikuga ja ongi SOVT!


Miks SOVT hea on? Sest pooleldi suletud suust põrkab väljuv õhk tagasi häälepaelteni, luues neile mõnusa vastusurve. Sellisel moel on häälepaeltel lihtsam (ja vahel ka ohutum) tööd teha.


Proovi näiteks teiste sarnaste hulgas seda lip trilli SoundVille'i hääleharjutuste kogumikust.



Vokaaltehnika arendamine

10 minutit


Järgnevalt võiksid tegeleda mingi endale olulise vokaaltehnilise võtte arendamisega. Kuidas oleks näiteks keskenduda noodipuhtuse saavutamisele, kaelapiirkonna pingete lõdvestamisele või inhalare la voce* võtte kinnistamisele?


See osa harjutamissessioonist on sageli erakordselt palju tähelepanu nõudev, seega tasub seda teha korraga küllaltki lühidalt ja seejärel puhata, kuna tegemist on kurnava vaimse ettevõtmisega.


Proovi näiteks seda rinna- ja pearegistri vaheldamise harjutust ja jälgi hoolega, et vahetaksid õigel ajal registrit.



Laulude laulmine

15 minutit


Paljudele algajatele lauljatele tuleb üllatusena, et laule tohib laulda alles harjutamissessiooni lõpus. Nii väga tahaks ju juba oma lemmiklaule laulda ja tunda ennast superstaarina?


Üllatuseks on seegi, et laulude otsast läbi laulmine on enamikel kordadel täiesti kasutu tegevus. Mõtle vaid – 15 minuti jooksul jõuad sa keskmise poplaulu ca 3-4 korda läbi laulda, kuid kordamine iseenesest ei arenda.


Võta parem oma laul juppideks. Näiteks harjuta täna ainult esimest refrääni, muutes selle hoopis harjutuselaadseks ettevõtmiseks. Harjuta refrääni näiteks ilma sõnadeta, lauldes meloodiat vaid U-tähel ja püüa seejuures saavutada nootidevahelist seotust, voolavust ja laulvust. Või hoopis harjuta refrääni laulmist erinevates hääleregistrites (pea-, kesk- ja rinnaregister). Võid ehk oleks hoopis rohkem kasu, kui pööraksid kõla asemel suuremat tähelepanu hingamistoe saavutamisele?


Vaata, kuidas meie lauluõpetaja Triin keskendus vaid ühe rea harjutamisele, kus esines üks keerulisemat laadi meloodiakaunistus.



Ja see ongi kõik. Keskmisele SoundVille'i lauluõpilasele piisab tempokaks arenguks 30 minutist päevas. Seega, millal Sina jälle harjutama hakkad?


HEAD HARJUTAMIST!


*Inhalare la voce on tunne, et hääl tuleb justkui laulja enda suunas, mitte seda ei "puhuta" endast väljapoole.




bottom of page