top of page

5 märki, et oled parem laulja, kui arvad

Updated: Jan 12

Oled Sa kunagi tabanud end laulmast ja oma häält kuulnuna teinud järelduse, et Sina vist küll laulda ei oska?


Kui nii, siis ära nii kiiresti endale küll vett peale tõmba! Erinevate väärarusaamade ja ebakindluse tõttu peavad paljud inimesed end oluliselt kehvemaks lauljaks, kui nad tegelikult on. Järgnevalt avamegi erinevaid tahke, mille tulemusel võid avastada, et Sa oskad juba praegu palju paremini laulda, kui arvasid.


1 - Viisipidamine ja hääle kontroll on erinevad asjad

Viisipidamine on ülioluline osa lauluoskusest, kuid sageli ajavad inimesed omavahel sassi viisipidamise ja häälekontrolli. Nad tembeldavad ennast lootusetult viisipidamatuks, kuigi tegelikult ollakse hädas hoopis hääle kõla juhtimisega. Näiteks võib hääl vahel “murduda”, mis kõlab natukene joodeldamise või Tarzani hüüu moodi. Ja selle peale võibki nii mõnigi hellahingeline laulufänn ennast lauljana maha kanda. Ometigi pead suure tõenäosusega ka Sina juba praegu üsna hästi viisi ja saad laulmisega hästi hakkama. 


2 - Lauluoskus on enamat kui viisipidamine

Sinu hääleaparaat on võimeline tekitama sadu ja tuhandeid erinevaid põnevaid kõlasid. Võib-olla oled seda lapsena märganud, kui kilkasid mänguväljakul? Või kui kaotasid mängus ja lasid kuuldavale võimsa vihamöirge? Sinu hääl on juba praegu suuteline looma nii kõige ilusamaid kui ka hirmsamaid emotsioonidest laetud helisid. Nüüd on lihtsalt aeg see oma kõnehäälest lauluhäälde üle tuua ja muuta oma etteasted põnevaks, emotsionaalseks ja nüansiküllaseks. Sa juba oskad seda!


3 - Väikene hääl saab olla ka suur

Mõnel inimesel lihtsalt on vaikne hääl. Või kas on ikka nii? Sageli on vaikne kõne- ja lauluhääl seotud pigem inimese kasvatuse ja iseloomuga, mitte tema hääleaparaadi võimekusega. Näiteks võib-olla ei lubatud Sul lapsena kõva häälega naerda ja kilgata ning oled seetõttu õppinud elu jooksul vaiksel ja malbel toonil rääkima ja laulma? Kuid ega see, et Sul ei lubatud kilgata, et tähenda veel, et Sa seda ei suudaks. Järgmine kord kui Sa rõõmustad, ehmatad või vihastad, pane tähele, milline jõud Sinu hääles väljendub. Kasuta seda ka lauldes!


4 - Lugude jutustamise oskus annab palju juurde

Keegi meist ei viitsi kuulata lauljat, kes laulab küll puhtalt ja ilusa häälekõlaga, aga kelle esitus ei puuduta ega tekita tundeid. Kui just Sina oled see, kelle juttu inimesed ammulisui kuulama jäävad, siis võib-olla oled Sa hea lugude jutustaja. Storytelling ja teiste inimestega sügava emotsionaalse sideme loomise oskus on oluline ka lauljale. Pane see ka laulmise ajal mängu!


5 - Laulud jäävad kergesti meelde

Kas Sinu jaoks on pigem lihtne laulu meloodiat ja sõnu pähe õppida? Laulusõnade, meloodia ja rütmide kiire meeldejätmine on iga hea laulja omadus. Kui Sa haarad uusi laule lennult ja laulad neid täpselt kaasa, siis näitab see Sinu muusikaliste võimete taset. Kolm, kaks, üks, läks!




Loodetavasti said nüüd isegi aru, et Sa oskad juba nii mõndagi! Seega järgmisel korral, kui Sa laulad, tee seda enesekindlusega!


Ja kui vajad väikest lisatuge, siis soeta meie online kursus ja tee algust lauluõppega oma kodu mugavusest!


Või tule SoundVille’i külla ja selgitame koos välja, mis oleksid järgmised sammud Sinu lauluoskuse arendamiseks.



On lihtne (aga vale!) eeldada, et need, kes ilusalt laulavad, on selle andega sündinud. Tegelikult on lauluoskus nagu iga teinegi oskus – lihtsalt üks oskus, mida on võimalik läbi harjutamise omandada ja selles vilunuks saada.


Täpselt nagu iga teisegi oskuse, nt kudumise, keevitamise, kokkamise, maalimise puhul, siis nõuab ka viisipidamis- ja lauluoskuse arendamine järjepidevat harjutamist. Me ju ei arva, et inimene, kes oskab hästi keevitada, on selle andega sündinud, vaid et ta on ilmselt suurte kogemustega, mis on teda osavamaks teinud. Paljud inimesed, kes ekslikult peavad end viisipidamatuks, pole lihtsalt saanud kunagi võimalust, et seda oskust arendada. Seega – head harjutamist!

bottom of page